Kurumsal

Koku Kültürü Derneği, kadim medeniyetlerden bu yana kültürün en önemli öğesi olan kokuyu eğitim, kültür ve sanat alanlarında geliştirmeyi hedeflemektedir. Hazırlayacağı bilimsel ve sosyal faaliyetlerle koku bilgisinin yeniden üretilmesini, yapılacak araştırmalarla var olan birikimin gün yüzüne çıkarılmasını amaçlayan Koku Derneği, 201. yılında kurulmuştur. Sektör profesyonelleri, araştırmacılar ve koku ilmi meraklılarınca kurulan Koku Kültürü Derneği’nin kurucusu Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül’dür.

Yalnız literatür çalışmalarını değil, çiçeklenme işlemlerinin yaygınlaşmasını, koku deneyleri yapılmasını da destekleyen Dernek, koku bilincini artırmak üzere faaliyet göstermektedir. Tarihimizin ve günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olan koku kültürümüzü uluslararası alanda yaygınlaştırmak için çalışan Koku Kültürü Derneği, kurucusu Bihter Türkan Ergül önderliğinde, Halfeti’nin siyah gülü, Isparta gülü, coğrafyamızı temsil eden Türk gülü gibi pek çok koku için uluslararası arenada bilinirlik hedeflemektedir. Dernek çiçek kokularının yağlarının özgün damıtma yöntemlerini yaşatmak, ilgili meslek gruplarını canlandırmak, yurt içi ve yurt dışında benzer faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaparak yardımlaşmak için var gücüyle emek sarf etmektedir.

Yalnız günümüz koku ve kozmetik sektörü için değil, gelecek ve genç kuşakların da sağlık, eğitim ve sanat dallarında gelişmeleri için imkan oluşturan Koku Kültürü Derneği, workshop, panel, çalıştay, sergi, konferans ve eğitimlerle ulusal ve global koku kültürüne yatırım yapmaktadır.

Koku Kültürü Derneği Kurucusu Bihter Türkan Ergül Hakkında:

32 yıllık koku tecrübesini aldığı psikoloji eğitimi ile destekleyen Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül, NLP, bilinçaltı travmaları, reiki ve yaşam koçluğu alanlarında çalışma ve araştırmalarda bulunmuştur. Dünyanın sayılı koku uzmanları arasında gösterilen Ergül’ün endüstriyel çalışmalarının yanı sıra Hollywood starları, dünya liderleri, siyaset ve sanat camiasının başarılı isimleri için tasarladığı özel kokular da bulunmaktadır. 2008 yılından bugüne Osmanlı arşivlerinde koku tarihi ve kokunun gündelik yaşam üzerindeki etkilerini araştıran Koku Kültürü Derneği’nin Kurucusu olan Bihter Türkan Ergül, çalışmalarını Mis Kokulu ve Kokulu Nağmeler adındaki kitaplarıyla okurla buluşturmuştur Yerli ve Uluslararası birçok mecrada Osmanlı Koku Kültürü üzerine konferanslar veren Koku Uzmanı, 25 Haziran gününü Dünya Güzel Koku Günü ilan ederek bir ilke imza atmıştır. Koku Kültürü Derneği’nin kurucusu olan Ergül, Ülkemizde Koku Müzesi projesinin hazırlıklarını sürdürmektedir. Kişiye özel koku tasarımları ile kullanıcılara özel parfüm ve kokular tasarlayan Bihter Türkan Ergül, Tiyrus Koku Uygarlığı kurucu ortağıdır. Markanın kimliğini temsil eden özel tasarım Tiyrus 32 adlı exclusive parfümün lansmanı için gün saymaktadır.

Koku Kültürü Derneği Başkanı Deniz Çelik Hakkında:

Almanya doğumlu Deniz Çelik, üniversite mezunudur. Uzun yıllar özel sektörde edindiği profesyonel tecrübeyi koku çalışmalarına taşıyan Çelik, Tiyrus Koku Uygarlığı şirketinin kurucu ortağıdır. 25 Haziran Dünya Güzel Koku Günü’nün proje yürütücüsü olan Deniz Çelik Topkapı ve Dolmabahçe Sarayı Osmanlı Koku Kültürü Konferansları’nı organize etmiştir. Osmanlı koku kültürü üzerine arşiv araştırmalarında görev almış, yıllardır sürdürdüğü koku çalışmalarını Koku Müzesi projesi ile taçlandırmak hedefindedir. Deniz Çelik, koku kültürünün gelişmesine dair imza attığı girişimlerle adından söz ettiren Koku Kültürü Derneği’nin başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Koku-Uzmanı-Seviye-5-Taslak-UMS-1.-Teslim-MYK

Görüş-ve-Değerlendirme-Formu-UMS-